top of page

Garden Club Tour Group

Public·381 members

Pomi Si Arbusti Fructiferi Lucrari De Taiere Pdfl BETTER


CLICK HERE >>>>> https://blltly.com/2twfhQ

Pomii si arbustii fructiferi. Lucrarile de taiere - o carte utila pentru pomicultori


Daca va pasioneaza cultura pomilor si arbustilor fructiferi si doriti sa obtineti recolte bogate si de calitate, atunci aveti nevoie de cunostinte despre lucrarile de taiere. Acestea sunt esentiale pentru formarea si intretinerea coroanelor, precum si pentru stimularea productiei si prevenirea bolilor.


O carte care va poate ajuta in acest sens este "Pomii si arbustii fructiferi. Lucrarile de taiere", scrisa de Gheorghe Mihai si publicata de Editura M.A.S.T. Cartea este structurata in sase capitole, care acopera aspecte teoretice si practice despre cresterea si ingrijirea pomilor si arbustilor fructiferi, adaptarea taierilor la particularitatile speciilor, precum si taierile de vara.


Cartea este bogat ilustrata cu imagini si scheme explicative, care va vor ajuta sa intelegeti mai bine principiile si tehnicile de taiere. De asemenea, cartea contine numeroase exemple si sfaturi practice, care va vor indruma pas cu pas in realizarea lucrarilor de taiere.


"Pomii si arbustii fructiferi. Lucrarile de taiere" este o carte utila atat pentru incepatori, cat si pentru avansati in domeniul pomiculturii. Cartea va poate fi comandata online de pe site-ul Editurii M.A.S.T., la pretul de 19.99 lei.


Daca vreti sa invatati mai multe despre cultura pomilor si arbustilor fructiferi si despre lucrarile de taiere, nu ezitati sa cititi aceasta carte!


Lucrarile de taiere sunt foarte importante pentru sanatatea si frumusetea pomilor si arbustilor fructiferi. Prin taiere, se elimina ramurile uscate, bolnave, rupte sau care se incruciseaza. Astfel, se asigura o buna aerisire si iluminare a coroanei, se previne raspandirea agentilor patogeni si se favorizeaza formarea de noi lastari productivi.


Prin taiere, se controleaza si forma si dimensiunea coroanei, in functie de specia, soiul si scopul cultivarii. Exista mai multe tipuri de coroane, cum ar fi cea piramidala, cea fara ax, cea aplatisata sau cea in fus subtire. Fiecare tip de coroana are avantaje si dezavantaje, in functie de conditiile de mediu, de spatiul disponibil si de preferintele pomicultorului.


Prin taiere, se influenteaza si productia pomilor si arbustilor fructiferi. Prin taierea educativa, se formeaza o coroana echilibrata si rezistenta, care va sustine o productie constanta si de calitate. Prin taierea de intretinere, se elimina surplusul de lastari si se mentine un raport optim intre vegetatie si rodire. Prin taierea de intinerire, se revigoreaza pomii batrani sau slabi si se prelungeste durata lor de viata.


Lucrarile de taiere nu se fac la intamplare, ci in functie de particularitatile fiecarei specii de pomi si arbusti fructiferi. Fiecare specie are un ritm si un mod de crestere specific, care determina momentul si modul de taiere. De exemplu, marul si parul se taie in perioada de repaus vegetativ, pentru a stimula formarea de ramuri scurte si fructificarea pe acestea. Ciresul si visinul se taie dupa recoltare, pentru a evita ranirea lemnului si aparitia gumei. Prunul si corcodusul se taie in primavara devreme sau toamna tarziu, pentru a preveni infectia cu ciuperca monilioza.


Lucrarile de taiere nu se limiteaza la perioada de repaus vegetativ, ci pot fi efectuate si in timpul vegetatiei. Acestea se numesc taieri de vara si au rolul de a regla cresterea pomilor si arbustilor fructiferi, de a reduce transpiratia si de a favoriza coacerea fructelor. Taierile de vara se fac cu foarfeca sau cu mana, prin ruperea sau indoirea lastarilor in exces. Taierile de vara sunt recomandate mai ales pentru speciile sensibile la ger sau la boli.


Lucrarile de taiere nu sunt suficiente pentru a asigura o cultura sanatoasa si productiva a pomilor si arbustilor fructiferi. Acestea trebuie insotite si de alte lucrari de ingrijire, cum ar fi fertilizarea, irigarea, combaterea daunatorilor si bolilor, precum si recoltarea la timp. Toate aceste lucrari sunt prezentate in detaliu in cartea "Pomii si arbustii fructiferi.
About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

Members

bottom of page